Reizen tijdens coronatijd

DesertJoy nomadisch reizen met hart en ziel

Reizen tijdens coronatijd

Sinds 1 juli 2020 vliegen 3 luchtvaartmaatschappijen alweer naar de Rode Zee bestemmingen in Egypte.

De reizen van DesertJoy hebben hierdoor altijd al doorgang kunnen vinden sinds 1 oktober 2020. Het Woestijnseizoen loopt altijd van oktober t/m april.

Niet alleen konden de reizen doorgaan omdat er gevlogen kon en kan worden naar en van Sharm el Sheikh maar vooral ook omdat de Rode Zee badplaatsen niet tot nauwelijks te maken hebben gehad met corona, dit in tegenstelling tot het vasteland van Egypte zoals Caïro.

En in de Woestijn geldt dat al helemaal: geen corona.

Het Nederlandse reisadvies voor Egypte is nog steeds oranje.
Maar dat is ook precies wat de naam al zegt: het is een advies, geen verbod.

Verder vinden zowel DesertJoy als overige reisorganisaties en diverse luchtvaartmaatschappijen dat Egypte zo’n groot land is dat dat niet te vangen is met 1 reisadvies als het om de huidige crisis gaat.
Wij hopen dan ook dat dat ingezien gaat worden bij BuZa en dat in ieder geval de Rode Zee badplaatsen teruggeplaatst worden naar geel, zoals dat voor corona het geval was.

Toch heb ik hier persoonlijk een hard hoofd in omdat meerdere collega’s van mij hierover contact hebben gehad met BuZa.
Allemaal kregen ze het uiteindelijke antwoord dat: Egypte de corona crisis anders aanpakt, dus voldoen ze niet aan de eisen.

Dus ga ik in deze informatieverstrekking ervan uit dat ook de Rode Zee badplaatsen + de Woestijn op oranje zullen blijven staan in Nederland.

Reisadviezen andere landen
Daarnaast ligt Europa ook op dit vlak niet op 1 lijn. Zo kunnen er in Duitsland sinds maanden alweer pakketreizen geboekt worden naar de Rode Zee badplaatsen, met de Duitse TUI bijvoorbeeld.

WHO
En heeft de WHO op 15 juli 2021 Egypte geplaatst in de landen met de laagste besmettingsgraad.

  • Iedereen die volledig gevaccineerd is – langer dan 2 weken geleden voor vertrek naar Egypte – hoeft geen negatieve PCR test te overleggen om Egypte binnen te komen.
  • Onvolledig of niet-gevaccineerden dienen een negatieve PCR test niet ouder dan 72 uur voor vertrek op de laatste vlucht naar Egypte te hebben.
  • Gezondheidsverklaringsformulier

Voor volledig gevaccineerden geldt:
Dat ze hun vaccinatiebewijs op papier moeten kunnen laten zien, daarop moet een QR code staan, welk vaccin je hebt gehad + de data waarop je het vaccin(s) hebt gehad.
Een digitaal vaccinatiebewijs, bijvoorbeeld op de telefoon, of het gele boekje wordt niet geaccepteerd.

PCR test eisen:
– Op de negatieve PCR test moet het tijdstip en de dag van de testafname staan, de testsoort moet onder RT-PCR vallen en het reiscertificaat moet in het Engels zijn.
– De negatieve PCR test moet uitgeprint, op papier, overlegd kunnen worden bij de check-ins voor de vlucht. Geen kopie en dus niet (alleen) op een corona app.
– Ook moet er op het geprinte negatieve pcr test reiscertificaat een QR code staan en/of de naam en het stempel van het lab waar je de test hebt afgenomen.

Waar kan ik me in NL laten testen?
Bij de commerciële labs. Inmiddels zijn er veel commerciële laboratoria, als je op Google zoekt kom je er. Vergelijk de prijsverschillen versus de duur van de uitslag goed.
De Nederlandse overheid biedt gratis testen aan voor reizigers, maar dat is maar tot 1 oktober 2021.

Gezondheidsverklaring: deze wordt uitgedeeld in het vliegtuig op de vlucht die naar Egypte gaat.
Maar je kunt hem ook HIER alvast downloaden, printen en invullen thuis voor vertrek.

Volledig gevaccineerden:

  • hoeven voor hun terugvlucht naar NL geen pcr test op hun bestemming te laten doen. Wel corona app en/of gele boekje met het bewijs dat je volledig gevaccineerd bent. Of natuurlijk je geprinte versie die je voor het inreizen voor Egypte nodig had.

Onvolledig of niet gevaccineerden:

  • een negatieve pcr test niet ouder dan 48 uur voor vertrek naar Nederland.
  • Of een negatieve antigeen test niet ouder dan 24 uur voor vertrek naar Nederland.
  • Of een herstelbewijs: dit herstelbewijs moet aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Zie ook de Reisapp van Buza of de website van BuZa voor up-to-date informatie over de inreis voorwaarden van Nederland.

Jazeker! In Dahab komt de laborant naar je accommodatie om de pcr test af te nemen, kosten van de test: rond de 30 euro.
De volgende dag kan het geprinte reiscertificaat met de testuitslag opgehaald worden.

Natuurlijk zorg ik ervoor dat de accommodatie de testafnemer voor je regelt en dat je testuitslag opgehaald wordt.

Er staat op 8 augustus 2021 toch echt NEE op de site van nederlandwereldwijd.nl:

https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/egypte/reizen/reisadvies#anker-coronavirus

Wel wordt aangeraden om je te testen bij thuiskomst.

Verder heeft Nederland Egypte niet staan als een zeer hoog risicoland (rood).

Dat verschilt heel erg welke reis-en annuleringsverzekering je hebt.
De meeste reisverzekeringen keren gewoon uit als je iets hebt wat niet corona gerelateerd is.
Maar niet alle dus, check je reisverzekering.

Mocht je corona krijgen op je bestemming dan ben je daarvoor gedekt bij je Nederlandse zorgverzekering. Medische kosten in het buitenland zijn dus gewoon gedekt vanuit je zorgverzekering en wordt vergoed tot het Nederlandse prijsniveau.

Je draait wel zelf op voor een eventuele meerprijs als de lokale zorg duurder is dan in Nederland, want dit verschil legt de reisverzekering normaliter bij, maar bij oranje dus niet als het om corona gerelateerde gevallen gaat.

Extra te maken maatregelen doordat je langer moet blijven, ticket om moet boeken etc worden niet vergoed. De oplossing hiervoor is om een aanvullende verzekering af te sluiten als je dit ook gedekt wilt hebben.

Inmiddels heb ik in coronatijd vaker gevlogen dan normaal, alle keren met één en dezelfde van de 3 luchtvaartmaatschappijen die weer geruime tijd hervat hebben.
Ik heb zelf ook 2 keer moeten annuleren waarbij ik beide keren netjes en binnen 1 week mijn geld heb teruggekregen.
Boek dus pas je vliegticket totdat je van mij weet bij wie je moet boeken en daar alle informatie over hebt ontvangen van mij!

  • Na je boeking ontvang je van mij alle belangrijke en relevante websites waarop je zelf ook altijd de meest actuele stand van zaken kunt zien.
  • Na je boeking ontvang je van mij daarnaast ook relevante website adressen over hoe je je vaccinatie bewijs kunt printen en informatie over de corona app en het gele boekje.

Laatst bijgewerkt op: 8-8-2021

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.