Over Jamila

2006

Ik kende je niet. Je stond altijd aan zee.
Maar in februari 2005 wilde ik zo graag Dalèl vader laten worden. Alles ging snel.
Drie keren maar kon ik je opzoeken tijdens je zwangerschap.
Een maand voordat je uitgerekend was, kon ik je weer opzoeken, ik had net een maand geleden Dalèl begraven.
Je zag er helemaal niet hoogzwanger uit en je oogde zo ongerust, je straalde machteloosheid uit … maar je gaf me 3 zoenen.
Dit zat mij niet lekker en ik heb je overgekocht nadat ik gedroomd had dat ik van de maart-tocht terugkwam en de vader van Jim’a mij zei ‘ sorry, Subhiyya, maar de zoon van Dalèl is ook overleden’ . Maar ik hield inmiddels al van je en het ging niet alleen meer om het ongeboren kind van Dalèl. Het ging ook om jou, je vorige ‘ eigenaar’ verwaarloosde je.
De volgende dag moest ik op tocht en aan het einde van de tocht hoorde ik van bedoeïenen in de woestijn dat je bevallen was van een zoon en dat hij precies op Dalèl leek.
Ik ben gelijk naar jullie toegegaan en heb jullie zoon nog 2 uurtjes levend mogen zien.

Nu ben je bij ons. Je zoontje ligt begraven bij zijn vader.
Je keek zo intens verdrietig naar je zoontje, die ik al Ibn Dalèl had gedoopt. Ik liet hem weten dat hij moest gaan als hij moest gaan in plaats van te vechten. Toen kreeg hij het 2 keer moeilijk in zijn strijd en bij de 2e keer opende hij met veel inspanning zijn oogjes, hij keek me aan en ging … 4 daagjes maar heeft hij mogen leven.
We waren allebei opgelucht Jamila en je gaf me een zoen, later kwam het verdriet.

Lieve Jamila, we hebben samen in die korte tijd al veel meegemaakt. Je hebt veel pech gehad in je leven. Ik wil je weer vertrouwen geven … ik hoop dat we samen veel mooie tochten mogen maken maar bovenal hoop ik dat je je Levensvreugde terugkrijgt !

Maart 2006

Ibn Dalel
Jamila
jamila mee naar dahab

Jamila Heden

Inmiddels zijn we alweer 13 jaar bij elkaar Jamila, langer dan de tijd die Dalèl en ik met elkaar hadden, en hebben we ontelbare woestijntochten gemaakt.
Wat heb jij mij veel geleerd én gegeven maar wat had je ook veel verrassingen voor ons in petto!

Al gauw bleek wat een sterk, prachtig en responsive lichaam je hebt toen je eenmaal normaal en goed te eten kreeg en niet overwerkt werd.

Als eerste heb je me respect voor mijn eigen ruimte geleerd.

Op de woestijntochten bleek algauw dat jij de best getrainde kameel bent die wij ooit hebben meegemaakt…

Nu ken ik elke centimeter van je lichaam en zweven wij als we samen rijden in die ene speciale telgang die alleen jij hebt.

Gaandeweg kwamen we erachter dat je waarschijnlijk uit het noordwesten van de Sinaï komt en je was waarschijnlijk 14-15 jaar toen je bij mij kwam.

Ook bleek al snel hoezeer de Woestijn jouw thuis is en breng ik je nu als het maar even kan naar een bloeiende Woestijn waar jij dan al snel de leider wordt van een al bestaande kudde.

Inmiddels heb je me 3 zonen gegeven en … in 2018 een meisje! Wat heb ik door jou veel geleerd over moederschap. Hoe jij je kinderen respect voor jouw en hun eigen ruimte bijbrengt in jouw opvoeding, hoe jij nog steeds opkomt voor hun ook al zijn onze zonen inmiddels volwassen, iets wat niet gewoon is bij kamelen en hoe je tegelijkertijd ook je eigen weg gaat en hen ook hun eigen weg laat gaan.

Vroeger stond je bekend als het vrouwtjes kameel van wie haar jongen nooit in leven bleven. Want twee van jouw uiers werken niet meer, verziekt door één van jouw vroegere eigenaren.
Nu sta je in bedoeïenen land bekend als een geweldige kameel, uiterlijk en innerlijk, die niet alleen veulens geeft die gewoon blijven leven maar ook sta je bekend als een kameel die prachtige hoge veulens geeft, en ook nog eens één van de best getrainde en intelligente kamelen is, ha!

Lieve Jamila, samen zijn wij zo gegroeid, onze band is er niet alleen één van Liefde maar ook één van Eigenzinnigheid, van Vrouw tot Vrouw, van Moeder tot Moeder … door jou ben ik nu niet alleen kamelenvrouw maar ook kamelen moeder

Ik had het goed aangevoeld in 2006, je bent inderdaad een leider en je staat symbool voor De Groep want met en door jou vormen wij nu een Familie

Jamila en Subhan
Jamila en Bilhen
Jamila en Abden
echte liefde jamila en joyce
Jamila en Dalele 2018
Joyce met haar kamelen

Reacties zijn gesloten.